måndag 4 april 2016

Fransk hjärtmask hos svenska hundar


Under 2015 rapporterades 11 fall av fransk hjärtmask hos svenska hundar in till Jordbruksverket, vilket nästan är en tredubbling mot rapporterade fall under 2014. Två av de senaste fallen var unghundar av jaktraser och en av dem var dessutom drabbad av lungmask. Hittills har de flesta fall upptäckts i Västra Götaland, men man har funnit hjärtmask över hela landet och även i Västernorrland.

För att en hund ska smittas krävs att den äter eller slickar på en snigel, groda eller padda som varit i kontakt med infekterad räv-, varg- eller hundavföring. Räven och vargen sprider alltså inte bara dvärgbandmask! Inkubationstiden från att hunden blir smittad till att den börjar uppvisa symptom är sex till åtta veckor.

Vanliga symptom är långvarig hosta, snabb eller tung andning, avmagring och nedsatt ork. Upptäcks smittan i tid finns det chans att hunden överlever genom behandling med avmaskningsmedel under en längre tidsperiod, men prognosen är i de flesta fall inte särskilt god. 

Låt alltså inte hunden komma i närkontakt med sniglar och groddjur, paddor har dessutom en körtel på ryggen som avsöndrar ett gift som är farligt för hundar. Kanske ännu viktigare - ta inte med hunden på semester till länder där hjärtmasken är väl etablerad.

2 kommentarer:

 1. Nu ska vi inte avskräcka alla ifrån att semestra med sin hund i t.ex Spanien, för det finns förebyggande behandling.
  Klipper in lite information ifrån fass gällande Advocate: För att skydda mot hjärtmask, måste Advocate appliceras regelbundet med en månads intervall under den period av året när myggorna (mellanvärden som bär och överför hjärtmasklarver) är närvarande. Produkten kan administreras under hela året eller åtminstone en månad före den första förväntade exponeringen av mygg. Behandlingen skall fortsätta regelbundet med en månads intervall fram till en månad efter senaste mygg-exponeringen. För att fastställa en behandlingsrutin, rekommenderas att samma dag eller datum används varje månad. Om man ersätter en annan hjärtmaskförebyggande produkt i ett hjärtmaskförebyggande program, skall första behandlingen med Advocate ges inom en månad från den sista behandlingen av den tidigare medicineringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara bra att påminna om riskerna med att semestra med hunden kring Medelhavet. Vi får inte glömma bort att det finns många allvarliga och ytterst smittsamma sjukdomar som ännu inte finns i Sverige, men däremot i övriga Europa, framför allt i medelhavsländerna. Anledningen till att det finns hjärtmask i Sverige nu är just på grund av att den förts hit med hundar som har varit i andra europeiska länder.

   I Spanien kan hunden utöver hjärtmask smittas av dödliga sjukdomar som HCC, Leptospiros, Leishmania, Erlichios och Brucellos. Flera av dessa smittar även människor och det finns ingen behandling mot dem. Det är därför viktigt att vi alla tar ansvar för att de här sjukdomarna inte når Sverige.

   Radera