tisdag 6 juni 2017

Jakt- och fiskemässan i Ramsele

Jakt-/Fiskemässan i Ramsele har varit igång 6 år men 2017 var det första försöket med s.k. hundtorg och parad. Nedre Norrlands Beagleklubb representerades av Stigsjödalens Rex i paraden och Uggleskogens Roy i montern.

Vädret blev det allra bästa, men för de tillresta fyrbenta vännerna var det stundtals väl varmt. Vi hade det dock skönt i skuggan under tältet och färskt vatten från husvagnen. Mässgeneral Östen Eriksson hade ordnat en perfekt plats med både tält och vagn som blev tillgänglig redan på fredag kväll, som gjorde att det var tämligen frid och fröjd på lördagens (20/5) mässa. Tack Östen!

Det var 23 raser (flest stövare) representerade men det skulle varit fler då några klubbar lämnat sent återbud men det är väl vad som kan hända. På hundtorget som placerades på gräsytan intill själva försäljnings- och matstånden hade vi vårt tält och dit kom en del intresserade glada människor på besök. Kanske skulle det varit fler besökare om hundmontrarna varit mer integrerad del av mässområdet, men det var som sagt första året och svårplanerat. Malin med Uggleskogens Rapp besökte montern med hela familjen och våra vänner fick träffas en stund. Det är väldigt trevligt att vi beagleägare träffas! 

Själva mässområdet låg idylliskt till i Ramsele hembygdsgård med högresta tallar, fina gräsytor och Faxälvens blanka vattenflöde i dalgången. Det vackra vädret gjorde dagen till en finfin tillställning. Inne på mässområdet bland de gamla timmerbyggnaderna fanns knallar av alla de slag och flera gästtalare som framförde aktuella ämnen inom jakt och fiske.

En inhägnad med granar och en mobil björn prövade en del hundars mod.

Hundparaden sköttes av utställningsdomare Petra Högberg som i en för dagen väldigt bra ljudanläggning presenterade de ekipage som gick igenom området kl 11 respektive kl 14. Det roliga var Petras uttalande om att hon brukade låna beaglar när stövarna inte var jaktliga pga av yttre faktorer....vilket rönte lite glada samtal med stövarpresident Kårén, som åt mest godis i vår monter.


Rex framfördes av Jan-Erik som linkade fram genom området men drog till sig en del uppmärksamhet tack vare speakernas vältalighet och hörbarhet (färdigt manus hade skickats in via mail dagarna före). Även montern var pyntad med Rex priser som blänkte fint i solen och en del besökare kom till oss för en pratstund. En älgjägare från trakten kom förbi och berättade historier om den beagle han hade och sköt 12-13 älgar varje säsong:
   -"Ja hörrö de va jaktlagets bästa älghund!"  

Ett stort tack till Jan-Erik och Rex som ger rasen bra publicitet.

Mycket får man höra innan öronen ramlar av och så var det också första timmen innan alla hundar hade fått prata av sig, vilket man kan förstå att de vanliga knallarna kanske inte ville höra nära inpå sig. Det är svårt att jämföra om Ramsele-mässan var i nivå med HK Gamefair eller andra mässor. Men visst var det en bra mässa och syns man inte finns man inte.

Per Söderström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar