onsdag 21 juni 2017

Så skyddar du hunden mot fästingar

Foto: www.mass.gov

Under sommarhalvåret trivs en hel del otäcka kryp som bäst på grund av värmen, ett av dem är fästingen. Fästingar i sig är inte farliga, men när de väl har bitit sig fast och börjat suga blod kan de föra över allvarliga sjukdomar till både djur och människor. Därför är det viktigt att alltid titta igenom pälsen på hunden när den varit ute, för ju fortare man upptäcker en fästing och kan plocka bort den, ju bättre är det. Smittöverföringen sker nämligen först efter att fästingen sugit blod i ett till två dygn. Man tror att det är när fästingen ätit sig mätt och då ”kräks” tillbaka lite blod som smittan förs över.

På marknaden finns flera bra fästingplockare och det finns också flera förebyggande preparat som Frontline, Exspot och Effipro. Det finns även fästinghalsband som Scalibor, men då det är farligt för små barn att komma i kontakt med fästinghalsband och då hunden inte får ha sådana halsband på vid bad eftersom den aktiva substansen är farlig för fisk och vattenlevande organismer, kan man fråga sig hur bra det egentligen är för hunden att bära något så giftigt kring halsen. En del hundar får biverkningar av fästinghalsband och kan bli ostadiga och dregla eller kräkas, men symptomen brukar snabbt försvinna efter att man tagit av halsbandet.

Det finns nu ett nytt fästingpreparat på marknaden, en receptbelagd tuggtablett som heter Bravecto och har effekt i minst tre månader. Studier visar att preparatet ger en omedelbar och varaktig avdödande effekt på fästingar och loppor, med relativt få och milda biverkningar. Nexgard är en annan liknande tablett, men den har bara effekt i en månads tid.

Vill man inte ge hunden starka preparat kan man pröva att koka ihop en egen ”häxblandning”. Fästingar tycker som regel inte om starka dofter som vitlök, rosmarin, timjan, tea tree, eucalyptus med mera och många hundägare vittnar om att hundarna har sluppit fästingar efter att de duschats med en sådan blandning. Detta är självklart inte vetenskapligt bevisat, men kanske värt ett försök?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar