torsdag 3 mars 2016

En tredjedel av alla svenska jakthundar är blandraser

Korsning mellan Jack Russel och större jaktras

Enligt Svenska Kennelklubbens Jakthundskommitté är idag ca 30 till 40 procent av alla svenska jakthundar blandraser, mellan två eller flera jaktraser. Kommittén startar nu därför ett arbete tillsammans med ras- och specialklubbarna för att få fler jägare att inse de många fördelarna med att skaffa en renrasig jakthund.

Idag är vi i nästan samma situation som vi var under 1940- och 1950-talet, när det inte var ovanligt att man jagade rådjur med stövare i pack. Fler och fler började ifrågasätta jaktetiken i det hela och det var den egentliga anledningen till att beaglen började importeras till Sverige, just för att den var en mindre och långsammare ras och därmed mer lämplig för rådjursjakt. 

En vanlig kombination idag är att korsa traditionella älghundsraser med kortdrivande eller stötande raser, till exempel att korsa gråhund och plott för att få fram en tuff och skarp hund. Blocket och andra sajter svämmar över av valpannonser där föräldradjuren "driver allt" och man lyfter fram egenskaper som snabbhet och skärpa. Det finns en fara med de här högställda, snabba blandraserna som kanske dessutom är alldeles för skarpa i kontakten med vilt. Många gånger är tanken att man ska jaga vildsvin med de här hundarna, men om de inte är rårena finns en stor risk att rådjur och annat klövvilt hetsas till bristningsgränsen, rivs och till och med dödas. 

Porcelaine, foto: www.skk.se

Under de senaste åren har flera utländska jaktraser importerats till Sverige, till exempel den franska porcelainen som i hemlandet tillåts jaga rådjur i pack vilket är totalt förbjudet i Sverige.

Deutsche bracke, foto: www.skk.se

En annan ny ras i Sverige är den tyska bracken, som visserligen räknas som en långsamdrivande småviltshund, men som är betydligt högre än beaglen. Dessa två raser är förvisso renrasiga jakthundar, men kanske inte de mest optimala råhundarna enligt svenska jaktetiska regler.

Förutom den jaktetiska aspekten, ser SKK en fara med att blandrasernas popularitet ökar. Redan små jaktraser med snäva avelsbaser kan få det ännu tuffare framöver, då de betydligt billigare (och häftigare) blandrashundarna nu konkurrerar med rashundarna om köparna. Många valpintressenter tänker inte på att det är lite som att köpa grisen i säcken med en blandrashund, man vet faktiskt inte vad man får.

Med en renrasig beagle är det däremot det motsatta då det finns en gedigen dokumentation tillgänglig när det gäller såväl föräldradjur, som hundar längre bak i stamtavlan. Beaglen är kanske ingen ras man använder för jakt på vildsvin, men vill man jaga småvilt är möjligheten att hitta en duktig råhund eller harhund mycket stor. En beagle är dessutom en fantastisk familjehund som passar ihop med såväl barn som andra hundar och djur - en egenskap som uppfödare av beagle avlade fram redan för över hundra år sedan.

Källa: SKK och Jaktjournalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar